Герберт Шелтон (1895–1985) — американський лікар,
просвітитель,
найбільший представник течії Натуральної гігієни XX століття.
Погляди Герберта Шелтона можуть не збігатися з сучасною дієтологією,
але сутність його системи полягає у наступному: під час одного прийому їжі не можна змішувати продукти,
які перетравлюються у шлунку в різних,
з хімічної точки зору,
середовищах.
Всі продукти за ознакою перетравлення Шелтон ділить на три групи: для одних потрібне кисле середовище,
для інших — лужне,
а для третіх — нейтральне.
М'ясо,
молоко,
риба,
яйця добре перетравлюються в кислому середовищі; хліб,
цукор,
зернові та деякі овочі,
що містять багато вуглеводів — у лужному; а ряд овочів (зелень,
капуста,
помідори,
перець,
растительные масла и сливочное масло) — в нейтральной.
Основні положення теорії роздільного харчування
• Не можна змішувати лужні і кислотні процеси в шлунку,
тобто не можна їсти несумісні продукти.
• Не можна їсти білки разом з вуглеводами та жирами. Їжте просту їжу з небагатьох видів продуктів.
• Не можна їсти вуглеводну і кислу їжу в один прийом.
Тобто не можна їсти хліб,
картоплю,
горох,
боби,
банани,
фініки та інші вуглеводні продукти з лимоном,
апельсином,
грейпфрутом,
ананасом,
помідорами та іншими кислими фруктами.
Помідори ніколи не слід поєднувати з будь-якою крохмалистою їжею.
• Ніколи не їжте концентрований білок і концентрований вуглевод в один прийом їжі.
Це означає: не їсти горіхи,
м'ясо,
яйця,
сир та іншу білкову їжу разом із хлібом,
злаками,
картоплею.
• Їсти треба тільки при відчутті голоду.
• Ніколи не їсти при болях, розумовому і фізичному недомаганні.
• Ніколи не їсти під час серйозної роботи,
фізичної та розумової,
а також у короткий час до і після роботи.
• Не пити під час їжі!
Пити воду дозволяється за 10–15 хв до їжі,
через 30 хв після прийому фруктів,
через 2 години після крохмальної їжі і через 4 години після білкової.
• Ранковий прийом їжі краще за все взагалі пропустити або обмежитися соком.
Денний прийом їжі повинен бути дуже легким,
а вечірній найгустіший і мати місце лише після невеликого відпочинку після роботи.
• Фрукти краще за все їсти в окремий прийом,
при їх невеликому різноманітті. Три фрукти за раз повинні задовольняти потреби кожного.
• З’їдайте за день хоча б одну велику порцію салату з капусти,
зеленого листя салату,
селери,
огірків,
редиски,
цибулі,
помідорів,
крес-салату,
петрушки.
Соки капусти та інших овочів,
додані в їжу,
значно збільшать виділення шлункового соку.
• Головне джерело білків — горіхи.
• Вживайте жири в помірній кількості.
• Варіть одразу небагато видів продуктів і варіть дуже недовго.
• Напоєм вважайте тільки чисту воду, інші «напої» — це їжа (фруктові соки,
молоко і ін.) або отрути (кава,
чай,
какао,
вино,
газовані напої).
• Виключайте вживання солі та будь-яких приправ.
• Виключайте шкідливі та непотрібні овочі та фрукти.
Из числа широко распространенных лучше всего исключить из дієти ревінь і аґрус.
• Виключити з харчування цукор.