ПІТАЙЯ (ПІТАХАЙЯ ,
dragon fruit («драконовий фрукт»)
ПІДХОДИТЬ ДЛЯ ДІАБЕТИКІВ І ТИХ, ХТО ЗНИЖУЄ ВАГУ
Східні легенди говорять,
що пітахайя з'явилася в результаті битв людей з драконами.
Коли знесилене чудовисько більше не могло викидати полум'я,
з його пащі вилітав дивовижний фрукт.
Вважалося,
что він ховається в самому серці дракона.
Один з улюблених фруктів жителів Південно-Східної Азії.
Пітахайя — це загальна назва плодів декількох видів ліаноподібних кактусів із роду Hylocereus.
Батьківщиною драконового фрукта є Мексика.
Плоди у пітохайї дуже великі,
у різних видів рослини зовнішня оболонка плодів має різне забарвлення — жовте, помаранчеве,
рожеве,
червоне.
Колір їстівної ароматної м'якоті буває кремовим,
білим,
рожевим,
навіть фіолетовим,
а насіння чорне,
дуже дрібне.
Найбільш популярною є червона пітхая з молочного кольору м'якоттю і дрібним чорним насінням,
а найсолодша м'якоть у пітхаї жовтої.
Пітхаю вживають як у сирому вигляді,
так і в різноманітних стравах,
з неї готують соки та вино,
используют в якості прикраси. Перед вживанням фрукт розрізають вздовж,
а потім нарізають часточками,
або вичерпують м'якоть за допомогою ложки.
КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ:
* Містить багато клітковини,
що допомагає регулювати роботу кишечника і виводить шлаки та токсини.
Знижує вагу.
* У склад пітахаї входить багато антиоксидантів — натуральних нейтралізаторів вільних радикалів, які беруть участь у створенні ракових клітин і старінні організму.
* Має протизапальні властивості,
допомагає при артритах,
знімає подразнення суглобів,
зменшує набряки.
* Регулює рівень цукру в крові,
корисний при діабеті та зниженні ваги...
* Завдяки високому вмісту вітаміну С,
зміцнює імунітет,
а регулярне вживання цього фрукта служить профілактикою від респіраторних захворювань.
* Містить вітаміни групи В – В1,
В2 і В3 (ніацин),
* Багатий на мікроелементи- залізо,
кальцій,
фосфор,
протеїни,
клітковину .
```html
* Сприятливо впливає на нервову систему. Є хорошим джерелом поживних речовин,
при цьому залишається дуже низькокалорійним продуктом.
* Маска для обличчя з пюре пітахаї — чудовий антивіковий догляд,
оскільки вона підвищує пружність шкіри та тонізує її.
Також використовують для профілактики та лікування акне.
* Покращує зір.
```
* Регулює роботу щитовидної залози.
РОЗРІЗАТИ,
ЇСТИ ВНУТРІШНІЙ ВМІСТ ЛОЖКОЮ БЕЗ ШКІРКИ,
їжте не більше одного фрукта на день,
алергікам їсти з обережністю.
МАНГУСТИН ( мангостан,
магкут)
```html
ПІДХОДИТЬ ДЛЯ ДІАБЕТИКІВ
ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ПАМ'ЯТІ
ДЛЯ ЗНИЖЕННЯ ВАГИ
ОНКОПРОТЕКТОР
Згідно з легендою,
```
мангустин знайшов Будда. Говорять,
що він перший спробував цей фрукт і подарував його людям як чудовий дар неба для позбавлення від усіх недуг.
Тому мангустин іноді називають Фруктом Богів.
А назва його,
за легендою,
з'явилася на одному з звичайних ринків Бангкока.
Іноземець,
купуючи фрукти,
звернув увагу на мангостин і спитав у торговця,
як він називається.
«Мангхат» - була відповідь торговця на тайській мові.
Не розчувши,
покупець перепитав «Манго?» «Мангхат» - послідувала відповідь з-за прилавка. Іноземець повторив своє питання «Манго?».
Тоді злий вже торговець пробурчав «Манго сон-тин»,
що означає в перекладі з його мови,
«який манго,
до біса».
Почувший це іноземець вигукнув «А!
Цей фрукт називається мангостан!»
Тайці,
вживаючі кисло-солодкі мангостани майже кожен день,
не страждають від хвороб серцево-судинної системи,
не знають про те,
что таке головний біль і неспокійний сон. Речовини,
що містяться в білій м'якоті,
покращують роботу органів травлення,
налагоджують гормональний фон організму і очищують кишечник від токсинів.
КОРИСТЬ від вживання цих плодів різноманітна
* беруть участь у синтезі гемоглобіну,
сприяють покращенню якості крові;
* мають потужний антибактеріальний ефект, вбиває хелікобактер,
гриби та бактерії туберкульозу...
* профілактика раку за рахунок великої кількості ксантонів...
* беруть участь у побудові та регенерації кісткової тканини,
використовують для профілактики остеопорозу...
* посилюють гіпоглікемічний ефект інсуліну та перешкоджають розпаду глікогену в печінці ...
* підвищують активність гормонів гіпофіза ...
* сприяють антитоксичній функції печінки ...
* є постачальником ніацину (вітаміну молодості) та вітамінів С,
Е,
тіаміну,
рибофлавіну,
а також головних мікроелементів - магнію, кальцію, цинку, натрію і калію ...
* бере участь у регуляції внутрішньоклітинного тиску і стимулює виведення зайвої рідини з організму.
* сприяє схудненню,
прискорює обмін речовин,
калорійність одного плоду становить близько 60 ккал.
* допомагають при головному болю,
эффективны даже против мігрені.
* допомагають боротися з такими хворобами старості як хвороба Альцгеймера,
хвороба Паркінсона,
захворювання ясен,
ексема,
глаукома ...
Плоди знижують апетит.
Складові м’якоті допомагають синтезувати глікоген.
В результаті,
в мозок надходять сигнали про ситість,
і почуття голоду довго не дає про себе знати ...
NB!
Вибираючи мангостин,
зверніть увагу на колір листя,
що вінчає верхівку плоду – воно повинно бути яскраво-зеленим,
а не коричневим.
Коричневе забарвлення листя свідчить про те,
що мангостин перезрів і почав псуватися,
тому краще не ризикувати.
Іншою ознакою зіпсованого фрукта є занадто тверда шкірка,
як у кавуна,
позаяк спілий мангостин відрізняється пружністю і трохи пружинить при натисканні.
Екзотичний фрукт має одну унікальну особливість – якщо він згнив,
це ніяк не відображається на його зовнішньому вигляді.
Єдиний спосіб перевірити якість фрукта - потримати його і уважно розглянути листя,
віддаючи перевагу великим плодам дрібним,
оскільки останні містять менше м’якоті.
Як чистити мангостин?
Існує три простих способи:
* Слід відірвати листочки з верхівки і трохи натиснути,
щоб плід тріснув,
і висвободити серцевину.
Процедуру легко виконати з дуже стиглим мангостином.
У цьому випадку під нігтями можуть залишитися часточки шкірки.
* За допомогою ножа роблять круговий надріз, намагаючись не зачепити часточки.
Після цього розкривають плід руками,
і дістають м’якоть.
* Якщо шкірка тверда верхівку зрізають ножем,
а м’якоть не дістають руками,
а їдять ложкою.
Зверніть увагу,
що на верхівці маленька пімпочка,
за якою можна визначити скільки часточок всередині.
Внутрішність схожа на часник,
але дуже солодка і ароматна. Вибираючи мангостин,
натисніть на цю пипку.
Якщо фрукт піддається натиску,
значить він стиглий.
Так само зручніше чистити мангостин - натисніть на пипку і оболонка сама розпадеться на кілька частин.
Можна їсти з кісточкою.
Стиглий плід пружний і пружинить при легкому стисненні.
Екземпляри з твердою,
як у кавуна,
і сухою шкіркою – перестиглі.
Можливо,
вони вже почали псуватися.
Є ОХОЛОДЖЕНИМ ВНУТРІШНІЙ ВМІСТ З КІСТОЧКОЮ
їжте не більше 5 фруктів на день
алергікам з обережністю
Перелигін І.В.