Під час вагітності,
як ні в який інший період життя,
жінка найбільше потребує поживних речовин,
оскільки тепер вона «їсть за двох».
КОРИСНА І ДУЖЕ ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ
трохи конкретики,
тому що
багато хто не розуміє і недооцінює важливість правильного харчування:
1.
Їжа повинна бути екологічно чистою.
2.
Біологічно активні добавки повинні бути правильно підібрані від "правильних" виробників!
БІЛКИ,
НЕНАСИЧЕНІ ЖИРНІ КИСЛОТИ
Незважаючи на те,
що майбутня мама «їсть за двох»,
она не должна есть в два раза больше. Вагітній жінці в середньому в останні шість тижнів вагітності потрібно всього лише 300 додаткових ккал на день – це, наприклад,
дві чашки молока плюс одне яблуко або банан.
Збільшення ваги більше ніж на півкілограма на тиждень свідчить про те,
що жінка споживає надто багато калорій.
У другій половині вагітності потреба в білку збільшується в 2 рази – це 70-90 г білка на день.
Основними його джерелами є риба,
м'ясо,
молоко та молочні продукти,
яйця і цільнозернові продукти.
Харчування вагітної жінки повинно бути багатим Омега-3 ненасиченими жирними кислотами.
Ці амінокислоти є основними компонентами структури мозку та очей дитини, що розвивається.
Якщо більшість тканин продовжують рости і розвиватися в період дитинства і статевого дозрівання,
то клітини головного мозку людини формуються майже виключно під час вагітності та в перший рік життя.
Тому достатнє постачання незамінними амінокислотами в цей період життєво необхідне.
Плід виробляти їх не може, оскільки ще не повністю сформовані необхідні інструменти обміну речовин.
Ці амінокислоти повинні передаватися від матері плоду.
ВІТАМІНИ
Щоденна потреба в вітаміні D під час вагітності більш ніж в 2 рази вища,
ніж зазвичай.
Тому вагітні жінки повинні стежити за тим,
щоб їх раціон був багатий вітаміном D.
Крім того,
вони повинні регулярно знаходитися на свіжому повітрі,
оскільки сонячне світло сприяє виробленню вітаміну D.
Жінки,
які правильно харчуються,
имеють хороші запаси вітаміну А для забезпечення ним плоду, що росте. Потреби в посиленому прийомі вітаміну А під час вагітності немає,
оскільки в будь-якому випадку використовується тільки 10% материнських резервів.
Під час вагітності підвищується потреба у всіх вітамінах групи В.
Тепер організму необхідно на 50 % більше тіаміну,
рибофлавіну,
ніацину і вітаміну В12,
ніж до вагітності,
а потреба у вітаміні В6,
фолієвій кислоті і вітаміні С збільшується вдвічі.
Оскільки плід витрачає запаси вітаміну В6 у матері,
то в період між четвертим і восьмим місяцем вагітності, коли відбувається найактивніше зростання плоду,
запаси значно скорочуються,
що призводить до дефіциту вітаміну В6.
У більшості жінок також знижується рівень фолієвої кислоти на одну третину,
а порушений баланс фолієвої кислоти є поширеною причиною анемії у вагітних.
МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ І ВОДА
Кальцій: Плоду передається загалом 30-40 г кальцію,
більша частина у другій половині вагітності.
Щоб покрити цю потребу,
організм під час вагітності вдвічі збільшує засвоюваність кальцію з продуктів харчування. Однак навіть у цьому випадку кальцію, що надходить в організм жінки з харчування (у більшості близько 600 мг на день), недостатньо. І тоді кальцій для плода надходить з кісток матері. Тому споживання достатньої кількості кальцію необхідне вже на початку вагітності.
Залізо: Оскільки організм майбутньої мами утворює нові червоні кров’яні тільця,
то потребность в залізі під час вагітності різко збільшується - близько 30 мг на день. Вагітні жінки здатні засвоювати у три-п’ять разів більше заліза,
ніж не вагітні жінки.
Але все одно таку кількість заліза навіть з збалансованого харчування отримати дуже складно.
Материнські запаси витрачаються дуже активно – в останні місяці їх залишається дуже мало або вони взагалі повністю вичерпані.
Якщо потреба в залізі не покривається,
то дуже швидко розвивається анемія.
Последніми наслідками анемії є втома і дратівливість матері, а також уповільнений ріст плода.
Магній: Під час вагітності споживання магнію має становити приблизно 600 мг на добу.
У другій половині вагітності у багатьох жінок розвивається дефіцит магнію,
який підвищує ризик гіпертонії у матері і небезпеку передчасних пологів.
Проявом дефіциту магнію можуть стати нічні судоми литкових м'язів.
Цинк: Недостатнє постачання цинку підвищує ризик народження дитини з малою вагою,
вроджених вад і порушень у розвитку мозку дитини. Потреба в цинку під час вагітності збільшується майже на 50 %,
а харчування багатьох жінок не може покрити цю підвищену потребу.
Вода: Потреба у воді під час вагітності сильно збільшується,
оскільки вона необхідна для створення об'єму крові матері,
для збереження навколоплідних вод і забезпечення плода.
Дві третини ваги,
наближенної під час вагітності,
становить вода.
Майбутні мами повинні випивати в день від 1,5 до 2,5 літрів рідини,
контролюючи при цьому, щоб ця рідина відповідала потребі в поживних речовинах (ідеально підходять,
наприклад,
фруктові свіжовижаті соки).
Вода повинна бути "живою",
не можна пити воду після зворотного осмосу.
ВИСНОВКИ:
- Щоденні прийоми їжі та перекуси повинні складатися з овочів,
фруктів,
зернових,
молочних продуктів і продуктів,
багатих білками (м'ясо,
яйця,
бобові,
горіхи і тофу).
Продукти повинні містити багато заліза,
кальцію,
вітаміну D,
цинку,
фолієвої кислоти і клітковини.
Принимать пищу нужно через регулярные промежутки времени невеликими порціями.
- Прибавление в весе составляет от 10 до 12,5 кг, что соответствует приблизительно полкило в неделю,
начиная с 14-ой недели беременности.
- Еду можно солить по вкусу,
но не пересаливать.
- Нужно избегать рафинированных углеводов и продуктов,
не содержащих микроэлементов.
- Желательно отказаться от кофе и других содержащих кофеин напитков или,
в крайнем случае,
ограничить их употребление (особенно до или после приема пищи).
Кофеїн негативно впливає на засвоєння заліза, цинку та мінеральних речовин.
- Не слід вживати мікроелементи у великих кількостях.
Це не час експериментувати з великими кількостями поживних речовин,
оскільки оптимальне харчування – це питання балансу.
Як великі,
так і малі кількості можуть призвести до порушень в організмі.
Контролю за харчуванням у GENESIS ми приділяємо особливу увагу!
Маючи постійний мобільний зв’язок із лікарем,
пацієнтка може в будь-який час задати будь-які питання!
Ми пропонуємо найкращі вітаміни для вагітних виробництва Німеччини та Швейцарії.
Після прийому лікаря,
під час занять Школи матері в прекрасній комфортній обстановці ви зможете випити свіжі смачні фреші,
смузі,
свіжі йогурти.
